Gravid
Vänta barn, planera barnVi följer er genom hela denna gravida resa. Vår uppgift och ansvar är att förebygga och tidigt upptäcka hälsoproblem och sjukdom som på ett negativt sätt skulle påverka den blivande mamma och/eller barnet. Vi vill ge er kunskap, stöd och hjälp under och efter graviditeten. Vi förbereder er inför förlossningen och föräldraskapet på bästa möjliga sätt.
Som gravid kommer du på regelbundna besök för undersökningar och kontroller. Vi uppmanar din partner att följa med, ditt viktigaste stöd. Vid besvär och komplikationer hjälper vi dig med vi den uppföljning du behöver. Vi arbetar efter de riktlinjer Region Skåne satt upp för mödrahälsovård.
Vår främsta målsättning är att ni skall känna er trygga under graviditeten och vara väl förberedd inför förlossningen och föräldraskapet.
Vi håller föräldraträffar där ni och andra blivande föräldrar ges möjlighet att prata om graviditet, förlossning och den första tiden med barnet. Möten som kan ge vänner för livet. Båda föräldrarna har rätt till betald ledighet genom föräldraförsäkringen för att delta i föräldragrupper.
Din graviditet hos oss
Hälsosamtal och inskrivning
Om du har gjort ett graviditetstest som visar att du är gravid kan du kontakta oss för att boka ett första besök, hälsosamtal, hos en barnmorska, gärna så fort som möjligt. Målsättningen är att träffas redan i graviditetsvecka 6-8, där ni får allmän hälsoinformation om kost, motion, tobak och alkohol så att ni kan leva så hälsosamt som möjligt under graviditeten. Vi frågar om din hälsa, om evt sjukdomar och hos dig eller familjen, och om du använder några mediciner. Om det finns något medicinskt problem, om du tidigare haft komplikationer som kan påverka din graviditet så konsulterar vi vår dr och vid behov bokar in dig/er till ett läkarbesök. Vi informerar om basprogrammet och de planerade graviditetskontrollerna. Om det uppstår komplikationer så erbjuds du tätare barnmorskebesök.
Efter några veckor efter första besöket ses vi igen på ett inskrivningssamtal (v 10-12), ett uppföljningsbesök och provtagning.
- Detta görs bland annat under inskrivningen:
- Vi mäter din längd, vikt och ditt blodtryck.
- Du får lämna blodprov (blodgruppering, HIV, Hepatit B, Syfilis och immunitet mot röda hund), klamydiaprov och urinprov.
- Vi informerar om vad som händer i kroppen vid en graviditet och olika graviditetsbesvär.
- Vi berättar om de kommande besöken under graviditeten och vilka undersökningar som kommer att göras. Du får också information om fosterdiagnostik om du önskar detta.
- Informationen kan vara spännande och oroande och det är viktigt att veta att all information är frivilligt. Ni kan ta emot den eller säga nej tack (Info om NIPT, se nedan).
- Vi bokar en tid för rutinultraljud, vilket vanligtvis sker runt graviditetsvecka 18-20.
Det är mycket information de första besöken, det kan därför vara bra att skriva ner frågor och funderingar så går vi igenom det tillsammans.
Du är alltid välkommen att ställa frågor om allt som rör graviditeten, din kropp, relationer, föräldraskap m.m. Vi finns här för att stötta och guida er genom graviditeten och förbereda er inför föräldrarollen.
Rutinultraljud
Någon gång runt graviditetsvecka 18-19 erbjuds du ett rutinultraljud. Ultraljudet görs på Emmakliniken men själva besöket bokas av barnmorskan under inskrivningen. Syftet med ultraljudet är bland annat att se om det är fler än ett foster, hur fostret växer och eventuella avvikelser eller missbildningar, bedöma moderkakan och livmodern. Man har hittills inte sett någon skadlig inverkan på barnet men med tanke på att ultraljudet alstrar värme som möjligen skulle kunna påverka barnet bör ultraljud endast användas när det finns en särskild medicinsk anledning och inte bara för att ”titta in”.
I början av graviditeten träffar du inte oss så ofta om graviditeten fortlöper normalt, men från och med graviditetsvecka 24 blir besöken mer regelbundna. Vi erbjuder ett extra v 20-besök för den som önskar. Från och med nu görs bland annat följande vid dina besök:
- Vi lyssnar på barnets hjärtljud.
- Vi mäter storleken på din livmoder med hjälp av ett måttband utanpå magen (från v 24)
- Vi mäter ditt blodtryck.
- Vid några av besöken mäts din vikt.
- Du får lämna urinprov samt blodprov vid några av besöken.
- Samtal en stor del av mötet
En stor del av dina besök hos barnmorskan ägnas åt samtal. Ni pratar till exempel om hur du mår och hur fostret rör sig i magen. Ni brukar också prata om den kommande förlossningen samt om amning, föräldraledighet och planering inför BVC. Du är alltid välkommen att ställa frågor om allt som rör graviditeten, din kropp och hälsa, relationer med mera.
Eftervårdsbesök
Efter barnet är fött så ses vi på en efterkontroll. Besöket brukar ske cirka två månader efter förlossningen. Vi skickar kallelse hem till er. Detta görs bland annat vid efterbesöket:
- Vi pratar om din upplevelse av förlossningen och tiden på BB.
- Vi pratar om hur det är hemma med barnet, amning, din hälsa och livsstil m.m.
- Vi kontrollerar blodtryck och evt blodvärde.
- Du erbjuds en gynekologisk undersökning för kontroll av eventuella bristningar samt information knipövningar för bäckenbottenträning.
- Du blir erbjuden råd om preventivmedel.
Läs mer:
NIPT - Fosterdiagnostik
NIPT (Non-Invasive Prenatal Test) är den senaste metoden inom fosterdiagnostik, som med hjälp av ett vanligt blodprov testar ett flertal kromosomavvikelser hos fostret. Trisomi 13, 18 och 21 (Downs Syndrom). Testet är helt riskfritt för den gravida kvinnan och för fostret. Provet kan också ge svar ang könet, om man önskar. Vi utför provtagningen i samarbete med Life Genomics i Göteborg.
Provet kan tas från och med v 10. Innan provtagningen behövs ett ultraljud för att bedöma graviditetslängden, det bokar vi en tid för på vår mottagning om du är skriven hos oss. Går du/ni på en annan barnmorskemottagning är du också välkommen att kontakta oss om ni vill göra NIPT. Då bokar ni ett UL på egen hand, hos din barnmorska eller privat. Ultraljudet för våra inskrivna utförs av vår Dr, Johan Molin. Provsvaret kommer inom 2 veckor.
Pris 5700 kr. För uttökad analys (22q11.2 deletionssyndrom) 1950 kr
Läs mer:
Planera barn - Svårt att bli gravid
Hos oss på barnmorskemottagningen kan du få allmän rådgivning om fertilitet och menstruationscykeln. När man väl har bestämt sig så får det gärna hända på en gång. Men det är få förunnat. 80% blir gravida inom 1 år, ytterligare inom det närmsta året. Det finns olika teorier om varför fertiliteten minskar, det handlar främst om att vi blir allt äldre när vi vill ha barn. Sedan finns det såklart olika sjukdomar som kan påverka som till exempel PCO, Endomterios, Hormonrubbningar. Eller för få eller missbildade spermier.
Om man har försökt att bli gravid under ett år utan att lyckas kan man få vidare hjälp med utredning på en gynekologisk mottagning, en kvinnoklinik eller en infertilitetsklinik. Man kan också skicka en egenremiss till RMC, Reproduktivt Medicinskt Center i Malmö.