Provtagning och rådgivning
Cellprov, Graviditetest, Klimakterie- och Sexualrådgivning
Egenprovtagning
Tidigare blev du kallad till cellprov på en barnmorskemottagning. Nu får du istället ett test som du tar själv hemma och skickar in. Egenprovtagningsmaterial för HPV-analys skickas hem till alla kvinnor folkbokförda i Region Skåne i åldrarna 23 till och med 64 år.
I egenprovtagningsmaterialet finns instruktion för hur man utför provtagningen Utförligare information och kontaktuppgifter för frågor finns på 1177 – gynekologisk egenprovtagning för HPV i Skåne.
Gynekologisk cellprovstagning
Om egenprovtagningen för HPV visar sig vara positiv kallas du till en barnmorskemottagning för gynekologisk cellprovstagning. Provet görs av en barnmorska. Är du gravid tas provet oavsett graviditetsvecka.
Cellförändringar orsakas av HPV-virus som man kan få via sexuell kontakt. Har du inte haft sexuell kontakt så behöver du inte lämna prov.
Om tiden du har fått inte passar är du välkommen på vår öppna mottagning måndagar 08-10, eller ring oss så hittar vi en tid som passar dig. Har du ändrat din tid och uteblir debiteras du 300 kr.
Vi erbjuder gratis graviditetstest
och rådgivning i samband med det.
Testa dig för sexuellt överförbara sjukdomar
Hos oss är du välkommen för att testa dig för sexuellt överförbara sjukdomar som Klamydia och Gonorré, HIV, Syfilis och Hepatit B och C. Provtagningen är gratis.
Har du frågor om klimakteriet?
Hos oss kan du prata om din hälsa, livsstil och sexualitet i övergångsåldern. En bedömning kan göras och du kan få råd utifrån dina individuella besvär.
Välkommen att boka tid för kostnadsfri rådgivning!
Har du frågor om sex?
eller upplever något besvär i samband med sex? Då får du gärna komma till oss för sexualrådgivning. Ibland kan det kännas skönt att prata med någon om sina funderingar eller problem. Vi kan hjälpa dig genom att lyssna och ge råd.
Vid vissa besvär kan du behöva träffa en gynekolog för att göra en undersökning. Vi hänvisar dig då vidare.
Cellprov - Undersökning och Provsvar
Ett gynekologiskt cellprov är ett prov som tas från livmodertappen. Provet kan tidigt visa om du har cellförändringar som kan leda till livmoderhalscancer om de inte upptäcks i tid. De flesta cellförändringar är lätta och läker oftast bort av sig själv. Provet kan även visa på cancer, men det är mycket ovanligt. I Sverige får ca 450 kvinnor varje år livmoderhalscancer. Det tar lång tid innan cellförändringar utvecklas till cancer, ca 10-15 år. Att gå på sina cellprovskontroller är därför ett bra sätt att skydda sig mot cancer eftersom de upptäcks i tid och enkelt tas bort innan de utvecklas till cancer. Tack vare gynekologiska cellprovskontroller har livmoderhalscancer minskat med ca 60% sedan början av 1960-talet.
Provtagningen går snabbt. Man ligger i en gynekologisk provtagningsstol, barnmorskan använder ett spekulum för att komma till livmodertappen. Sedan används en mjuk borste som snurras några varv precis där livmodertappen börjar. Det brukar inte göra ont, men en del kan känna lite obehag i några sekunder. Man kan sedan fortsätta med de aktiviteter du har planerat för dagen. Livmodertappen är lättblödlig, så det är vanligt att det kan komma en liten blödning efteråt som försvinner snabbt.
Ditt provsvar
Provsvaret skickas hem till dig inom 6-8 veckor. Cellprov är kostnadsfritt för alla.
Om provet inte är normalt, så remitterar ansvarig barnmorska dig vidare till en gynekolog som undersöker livmodertappen med ett kolposkop. Det är ett slags mikroskop där livmodertappen ses i stark förstoring. Oftast tas ett nytt cellprov. Om man ser något avvikande kan vävnadsprov (biopsi) tas från området och skickas till undersökning. Om det är en förändring som kan utvecklas till cancer så opereras området bort med ett enkelt ingrepp.
HPV-virus är ett virus som kan överföras sexuellt. Det är ett vanligt förekommande virus och de flesta som har haft sexuell kontakt får eller har haft en HPV-infektion någon gång i livet. Hos de flesta läker viruset bort av sig själv. I andra fall uppstår cellförändringar som visar sig vid cellprovskontroll. Oftast ger infektionen inga symtom. Kondom minskar risken. De som vaccinerat sig med Gardasil före sexdebut kan räkna med ett 70% skydd, men det är viktigt att fortsatt gå på sina cellprovskallelser då skyddet inte är fullständigt. Vaccination ingår i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn. Endast flickor får erbjudandet än så länge.
För mer info
HPV-virus
De som vaccinerat sig med Gardasil före sexdebut kan räkna med ett 70% skydd, men det är viktigt att fortsatt gå på sina cellprovskallelser då skyddet inte är fullständigt. Vaccination ingår i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn. Endast flickor får erbjudandet än så länge.
Tester
Graviditetstester
Mer info kommer.
Tester för sexuellt överförbara sjukdomar
Mer info kommer.
Klimakterierådgivning
Övergångsåldern – eller klimakteriet- utgör en period i en kvinnas liv som kan variera i längd från några månader upp till flera år och inträffar vanligen kring 50-års åldern.
Förändringar sker i kvinnans kropp och detta sammanfaller ofta i tid med många andra förändringar i kvinnors liv. Hur du upplever denna period är individuellt och faktorer som ärftlighet och livsstil har betydelse.
Med vår barnmorska Ida Nilsson kan du prata om din hälsa, livsstil och sexualitet i övergångsåldern. En bedömning kan göras och du kan få råd utifrån dina individuella besvär. Du kan även få råd kring underlivsbesvär på grund av torra/sköra slemhinnor.
Välkommen att boka tid för kostnadsfri rådgivning!